Myanmar International News
Sunday, 23 June 2013
အားလုံးသိၾကတဲ့အသီးပါပဲ။ ႀကဳိက္တဲ.လူလည္း ေတာ္ေတာ္မ်ားမယ္ထင္ပါတယ္။
အထူးသျဖင္. အမ်ဳိးသမီးေတြျဖစ္မယ္ထင္ပါတ ယ္။ အဲဒါကေတာ့တညင္းသီးပါ။
တညင္းသီးကုိ English လုိ Djenkol Bean လုိ.ေခၚၿပီး၊ သူ.ရဲ. Scientific
name ကေတာ. Pithecolobium -lobatum လုိ.ဆုိပါတယ္။ တညင္းသီးမွာ လူကုိအက်ဳိးျပဳတဲ. ဗီတာမင္ဓာတ္ပါ၀င္မႈ မ႐ွိပါဘူး။ သူ.မွာ ပါ၀င္တာ
ကေတာ.လူကုိ ဒုကၡေပး ႏုိင္တဲ. အဆိပ္ဓာတ္ပါ။ တညင္းသီးမွာ Djenkolic acid ဆုိတဲ.အဆိပ္ေတြ ၀.၃% ကေန ၁.၃% အထိပါ၀င္ပါတယ္။
တညင္းသီးဟာ အဆိပ္သင္.တတ္တဲ.အစားအစာတစ္ခ ုျဖစ္ပါတယ္။ တညင္းသီးအဆိပ္သင္.တာကုိDjen kilismလုိ.ေခၚပါတယ္။အဆုိး႐ြ ားဆုံးကေတာ. ေက်ာက္ကပ္ႏွစ္ခုစလုံး တစ္ၿပဳိင္နက္ပ်က္စီးၿပီးအသက ္ဆုံး႐ႈံးတဲ.အထိ
ျဖစ္ႏုိင္တာပါပဲ။ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာ တညင္သီးေပါတဲ.ရခုိင္ျပည္နယ္ ၊ကရင္ျပည္
နယ္၊ပဲခူးတုိင္း၊ ေ႐ြက်င္နဲ.သံေတာင္ႀကီးေဒသေတ ြမွာ တညင္းသီးအဆိပ္
သင္.မႈ အမ်ားဆုံးေတြ.ရပါတယ္။တညင္းသ ီးေပါတဲ. ရာသီမွာ အဆုိး
ဆုံးျဖစ္ၿပီး ႏွစ္စဥ္ အဆိပ္သင္.မႈေၾကာင္.အသက္ဆုံး ႐ႈံးမႈေတြ ႐ွိပါတယ္။ အထူးသျဖင္. အဆိပ္သင္.တဲ.အခါ ေဆး႐ုံတက္ေရာက္ၿပီး စနစ္တက်
ကုသမႈမခံယူရင္ေသဆုံးဖုိ.လမ္ းပုိမ်ားတယ္လုိ.ဆုိပါတယ္။
အဆိပ္သင္.ျခင္း...
တညင္းသီးအဆိပ္ရဲ. ဖြဲ.စည္းပုံေမာ္လီက်ဳးကေတာ. အပ္ေခ်ာင္းပုံေလးေတြကုိ
ပုတီးသီသလုိ သီထားတဲ.ပုံျဖစ္ပါတယ္။ ေတာ္ေတာ္႐ွည္ၿပီး တစ္ခုနဲ.တစ္ခု
အလြယ္တကူ ခ်ိတ္တြယ္ႏုိင္ပါတယ္။ က်ေနာ္တုိ. ခႏၶာကုိယ္မွာ အဆိပ္ေတြ
၀င္လာရင္အသည္းက ပ်က္ျပယ္ေအာင္လုပ္ေပးပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္
ကေတာ.ခႏၶာကုိယ္ကအညစ္အေၾကးေတ ြကုိ စြန္.ထုတ္ေပးပါတယ္။ တညင္းသီးစားလုိက္ရင္ပါ၀င္တဲ .အဆိပ္ေတြဟာ ေသြးထဲကုိ အရင္ေရာက္
သြားပါတယ္။ ၿပီးတဲ.အခါအသည္းကုိေရာက္ပါတ ယ္။ အသည္းဟာ ခႏၶာကုိ
ထဲကုိ ေရာက္လာတဲ. အဆိပ္ေတြကုိပ်က္ျပယ္ေအာင္လု ပ္ေပးႏုိင္ေပမယ့္
တညင္းသီးမွာပါတဲ. အဆိပ္ကုိေတာ.ပ်က္ျပယ္ေအာင္မ လုပ္ႏုိင္ဘူးလုိ.
ဆုိပါတယ္။ အဲဒီအခါ ေက်ာက္ကပ္ကေနစြန္.ထုတ္ဖို.ႀ ကဳိးစားရပါတယ္။ ဒါေပမယ္. တညင္းသီးအဆိပ္ေမာ္လီက်ဳးရဲ. တည္ေဆာက္ပုံေၾကာင္. ဆီးျပြန္ငယ္ေလးေတြ ပိတ္ဆုိ.တတ္ပါတယ္။ေနာက္ၿပီး အပ္ေခ်ာင္းပုံ
အဆိပ္ေမာ္လီက်ဳးေတြကထုိးလုိ . ေသြးေၾကာေလးေတြေပါက္တတ္္ပါတ ယ္။ အဲဒီအခါ ဆီးသြားရင္ ေသြးပါတာ၊ ဆီးသြားနည္းတာေတြျဖစ္လာပါမယ ္။ ပုိၿပီးဆုိးလာတဲ.အခါ ဆီးလမ္းေၾကာင္းပိတ္ၿပီး ဆီးလုံး၀သြားလုိ.မရျဖစ္လာ
ပါမယ္။ ေက်ာက္ကပ္ႏွစ္ခုစလုံးက ဆီးမထြက္ႏုိင္လုိ.တင္းလာၿပီ း မခံ
မရပ္ႏုိင္ေအာင္ နာက်င္လာပါမယ္။ ေသြးထဲမွာ Ureaနဲ.အဆိပ္
အေတာက္ေတြမ်ားလာၿပီးေဆး႐ုံက ုိ အခ်ိန္မီ တက္ေရာက္ကုသမႈမခံယူရင္
အသက္ေသဆုံးႏုိင္ပါတယ္။ ဒါကုိ ႐ုတ္တရက္ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးျခ င္း
(Acuterenal failure) လုိ.ေခၚပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္သန္.စင္စက္ (Renal dialysis) နဲ.အခ်ိန္မီကုသ ႏုိင္မွသာ အျမန္ဆုံးသက္သာမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
တညင္းသီးစားမယ္ဆုိရင္...
တညင္းသီးမွာပါတဲ. အဆိပ္ဓာတ္ဟာ ေရမွာအနည္းငယ္သာ ေပ်ာ္၀င္တဲ.
အဆိပ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ ေပ်ာ္၀င္ႏႈန္းက ၀.၅% သာျဖစ္ပါတယ္။ တညင္းသီးကုိျပဳတ္လုိက္ရင္ အဆိပ္ဓာတ္နည္းနည္းသာ ေပ်ာ္၀င္ၿပီး
ျပည္.၀သြားတဲ.အတြက္အဆိပ္ေတြ ထပ္ၿပီးမေပ်ာ္ႏုိင္ပါဘူး။ ဒါေၾကာင္. ေရနဲ.ျပဳတ္တဲ.အခါတစ္ႀကိမ္တည ္းနဲ. မလုံေလာက္ပါဘူး။ အနည္းဆုံးသုံးႀကိမ္မွငါးႀကိ မ္ထိေရမ်ားမ်ားနဲ. ျပဳတ္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ျပဳတ္ၿပီတဲ. ေရေတြကုိလည္းသြန္ပစ္ၿပီးေရအ သစ္နဲ.ထပ္ျပဳတ္ရမွာပါ။ဒါဆုိ ရင္ေတာ.အႏၱရယ္ေတာ္ေတာ္ေလ်ာ. သြားမွာပါ။တညင္းသီးအဆိပ္ဟာ 300ֹC ေက်ာ္
မွသာ ဓာတ္ျပယ္ပ်က္စီးပါတယ္။ ေရဆူမွတ္ဟာ 100ֹC သာ႐ွိတာေၾကာင္.
ဘယ္လုိမွ ဓာတ္မျပယ္ႏုိင္ပါဘူး။ တကယ္လုိ.မ်ားမီးဖုတ္ၿပီးစား ရင္ အဆိပ္ေတြဟာ ဓာတ္လည္းမျပယ္၊ အျပင္လည္းမေရာက္ေတာ. 100%ခႏၶာကုိယ္ထဲေရာက္ၿပီး ဒုကၡေပးမွာျဖစ္ပါတယ္။တညင္းသ ီးကုိ ဆားရည္မွာၾကာၾကာစိမ္ၿပီးစာရ င္ေတာ. အဆိပ္ေတြေတာ္ေတာ္ေလး
ေလ်ာ.နည္းသြားတယ္လုိ.ဆုိပါတ ယ္။တညင္းသီး အဆိပ္ဟာ ဆားရည္မွာ အလြယ္တကူေပ်ာ္၀င္ပါတယ္။ သိပၸံနည္းအရ pH မ်ားေလေလေပ်ာ္၀င္မႈ Solubility မ်ားေလေလျဖစ္ပါတယ္။
အနံ.ျပင္းျပင္း၊ အဆိပ္ျပင္းျပင္း
တညင္းသီးစားၿပီးတဲ.အခါ ပါးစပ္မွာနံေနတာ၊ ဆီးသြားရင္အနံ.ဆုိးတာေတြ
ဟာ ခႏၶာကုိယ္ထဲမွာ အဆိပ္ေတြ၀င္ေနၿပီလုိ.ဆုိလုိ တာပါပဲ။ တညင္းသီး
အဆိပ္နဲ.ပတ္သက္ၿပီး WHO(1970), South East Journal of Tropical Medicine(1978) စသျဖင္.ထုတ္ျပန္ေရးသားထားတာ ေတြလည္း႐ွိပါတယ္
လုိ.ဆုိတယ္။ဒါေၾကာင္.စားၿပီ းရင္ ခႏၶာကုိယ္ကုိလည္း ဒုကၡေပးသလုိ အိမ္သာ
ထဲမွာလည္းအနံ.ဆုိးေပးတဲ.ဒီလ ုိအသီးကုိတတ္ႏုိင္သမွ်ေတာ့မ စားသင့္ဘူးလုိ႔ထင္ပါတယ္။
credit to ေရႊျပည္ျမန္မာ
အထူးသျဖင္. အမ်ဳိးသမီးေတြျဖစ္မယ္ထင္ပါတ
တညင္းသီးကုိ English လုိ Djenkol Bean လုိ.ေခၚၿပီး၊ သူ.ရဲ. Scientific
name ကေတာ. Pithecolobium -lobatum လုိ.ဆုိပါတယ္။ တညင္းသီးမွာ လူကုိအက်ဳိးျပဳတဲ. ဗီတာမင္ဓာတ္ပါ၀င္မႈ မ႐ွိပါဘူး။ သူ.မွာ ပါ၀င္တာ
ကေတာ.လူကုိ ဒုကၡေပး ႏုိင္တဲ. အဆိပ္ဓာတ္ပါ။ တညင္းသီးမွာ Djenkolic acid ဆုိတဲ.အဆိပ္ေတြ ၀.၃% ကေန ၁.၃% အထိပါ၀င္ပါတယ္။
တညင္းသီးဟာ အဆိပ္သင္.တတ္တဲ.အစားအစာတစ္ခ
ျဖစ္ႏုိင္တာပါပဲ။ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာ တညင္သီးေပါတဲ.ရခုိင္ျပည္နယ္
နယ္၊ပဲခူးတုိင္း၊ ေ႐ြက်င္နဲ.သံေတာင္ႀကီးေဒသေတ
သင္.မႈ အမ်ားဆုံးေတြ.ရပါတယ္။တညင္းသ
ဆုံးျဖစ္ၿပီး ႏွစ္စဥ္ အဆိပ္သင္.မႈေၾကာင္.အသက္ဆုံး
ကုသမႈမခံယူရင္ေသဆုံးဖုိ.လမ္
အဆိပ္သင္.ျခင္း...
တညင္းသီးအဆိပ္ရဲ. ဖြဲ.စည္းပုံေမာ္လီက်ဳးကေတာ.
ပုတီးသီသလုိ သီထားတဲ.ပုံျဖစ္ပါတယ္။ ေတာ္ေတာ္႐ွည္ၿပီး တစ္ခုနဲ.တစ္ခု
အလြယ္တကူ ခ်ိတ္တြယ္ႏုိင္ပါတယ္။ က်ေနာ္တုိ. ခႏၶာကုိယ္မွာ အဆိပ္ေတြ
၀င္လာရင္အသည္းက ပ်က္ျပယ္ေအာင္လုပ္ေပးပါတယ္။
ကေတာ.ခႏၶာကုိယ္ကအညစ္အေၾကးေတ
သြားပါတယ္။ ၿပီးတဲ.အခါအသည္းကုိေရာက္ပါတ
ထဲကုိ ေရာက္လာတဲ. အဆိပ္ေတြကုိပ်က္ျပယ္ေအာင္လု
တညင္းသီးမွာပါတဲ. အဆိပ္ကုိေတာ.ပ်က္ျပယ္ေအာင္မ
ဆုိပါတယ္။ အဲဒီအခါ ေက်ာက္ကပ္ကေနစြန္.ထုတ္ဖို.ႀ
အဆိပ္ေမာ္လီက်ဳးေတြကထုိးလုိ
ပါမယ္။ ေက်ာက္ကပ္ႏွစ္ခုစလုံးက ဆီးမထြက္ႏုိင္လုိ.တင္းလာၿပီ
မရပ္ႏုိင္ေအာင္ နာက်င္လာပါမယ္။ ေသြးထဲမွာ Ureaနဲ.အဆိပ္
အေတာက္ေတြမ်ားလာၿပီးေဆး႐ုံက
အသက္ေသဆုံးႏုိင္ပါတယ္။ ဒါကုိ ႐ုတ္တရက္ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးျခ
(Acuterenal failure) လုိ.ေခၚပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္သန္.စင္စက္ (Renal dialysis) နဲ.အခ်ိန္မီကုသ ႏုိင္မွသာ အျမန္ဆုံးသက္သာမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
တညင္းသီးစားမယ္ဆုိရင္...
တညင္းသီးမွာပါတဲ. အဆိပ္ဓာတ္ဟာ ေရမွာအနည္းငယ္သာ ေပ်ာ္၀င္တဲ.
အဆိပ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ ေပ်ာ္၀င္ႏႈန္းက ၀.၅% သာျဖစ္ပါတယ္။ တညင္းသီးကုိျပဳတ္လုိက္ရင္ အဆိပ္ဓာတ္နည္းနည္းသာ ေပ်ာ္၀င္ၿပီး
ျပည္.၀သြားတဲ.အတြက္အဆိပ္ေတြ
မွသာ ဓာတ္ျပယ္ပ်က္စီးပါတယ္။ ေရဆူမွတ္ဟာ 100ֹC သာ႐ွိတာေၾကာင္.
ဘယ္လုိမွ ဓာတ္မျပယ္ႏုိင္ပါဘူး။ တကယ္လုိ.မ်ားမီးဖုတ္ၿပီးစား
ေလ်ာ.နည္းသြားတယ္လုိ.ဆုိပါတ
အနံ.ျပင္းျပင္း၊ အဆိပ္ျပင္းျပင္း
တညင္းသီးစားၿပီးတဲ.အခါ ပါးစပ္မွာနံေနတာ၊ ဆီးသြားရင္အနံ.ဆုိးတာေတြ
ဟာ ခႏၶာကုိယ္ထဲမွာ အဆိပ္ေတြ၀င္ေနၿပီလုိ.ဆုိလုိ
အဆိပ္နဲ.ပတ္သက္ၿပီး WHO(1970), South East Journal of Tropical Medicine(1978) စသျဖင္.ထုတ္ျပန္ေရးသားထားတာ
လုိ.ဆုိတယ္။ဒါေၾကာင္.စားၿပီ
ထဲမွာလည္းအနံ.ဆုိးေပးတဲ.ဒီလ
credit to ေရႊျပည္ျမန္မာ
No comments:
Post a Comment